Spareribs Trophy 2010


Spare Ribs Trophy 2010 op weg naar finaleronde

maandag, 3 mei 2010


Een lekker sparerib, daarvan kun je blijven eten!”

Thumb_srt_2e_ronde_2010-_nieuwsberichtDe jury was blij verrast met het grote aantal deelnemers in de tweede ronde van de Spare Ribs Trophy 2010. Een recordaantal deelnemers zorgde voor een spannende tweede ronde waarbij de inzendingen over het algemeen positief beoordeeld werden. Piet van den Berg, juryvoorzitter: ”De inzendingen in deze tweede ronde zijn van een prima kwaliteit. Er zitten een paar spareribs tussen waar ik als consument heerlijk van kan genieten. Bij een lekkere sparerib moet de consument het gevoel krijgen dat je ervan kan blíjven eten.” De keuring vond plaats op de donderdag voor Koninginnedag, 29 april.

In deze tweede ronde hadden deelnemers de mogelijkheid hun eerste cijfer te verbeteren. Ook waren er slagers die voor het eerst meededen en streefden naar een hoge score. De finalisten worden bepaald door de hoogste cijfers uit de eerste en tweede ronde.

Terugblikkend op de tweede ronde waren er opmerkelijke punten voor de jury. De gaarheid, bereidingswijze en –temperatuur speelden een grote rol in de beoordeling van veel spareribs. Sommige spareribs waren met iets meer garing veel beter uit de verf gekomen. Andere spareribs waren juist te hard gegaard en op een te hoge temperatuur en scoorden om die reden niet het potentieel aantal punten. Dit resulteerde in verbrande marinade, een onprettige geur of droog vlees. De juiste temperatuur, duur en bereidingswijze zijn dus van belang bij het maken van een lekkere sparerib.

Ook in de tweede ronde werden de onderdelen ‘kleur’ en ‘aantrekkelijkheid’ beoordeeld vanuit de staat waarin de spareribs werden aangeleverd. Immers, de consument ziet de spareribs ook op deze wijze in de toonbank bij de slager liggen en kan ze alleen op het aanzien beoordelen. Opvallend was dat een aantal spareribs over het algemeen hoge punten scoorden, maar in de vorm van aanlevering niet aantrekkelijk oogden.

Tot slot was er een aantal ‘zuinige’ inzendingen; deze spareribs waren reeds geportioneerd in kleine stukjes of er was sprake van een laag inzendinggewicht, zodat er relatief weinig spareribs geproefd en gekeurd konden worden.

Het KNS-team had ook deze ronde een oven van Rational tot de beschikking waarmee de spareribs onder de beste omstandigheden opgewarmd werden.

De beste cijfers uit de eerste en tweede ronde bepalen de finalisten. Op 27 mei vindt de finalekeuring plaats van de Spare Ribs Trophy 2010. Alle deelnemers van de tweede ronde ontvangen een brief en het juryrapport thuis.

Voorlopige top drie
Na twee voorrondes is een voorlopige top drie bekend. Op de eerste plaats staat nog steeds Slagerij Johan Kleine uit Westerhaar. Voorlopige tweede plaats is voor Keurslagerij Pascal Leclerq uit Geleen. Een gedeelde derde plaats is voor Kwaliteitsslagerij Schoenmakers uit Ravenstein, Slagerij Van Wijk uit Niekerk en Keurslagerij Van der Geest uit Heemstede

Thumb_punten_spareribs


Gildenieuws
Vandaag
5.0°C
half bewolkt
Wind: wzw 1 m/sec
zondag
17°C
maandag
15°C
Vleeskeitje
Bak de keitjes ongeveer in 15 tot 20 minuten gaar, door de hoogte hebben ze wel even de tijd nodig om van binnen gaar te worden. … lees verder »
Gildetrophy
Widget_vleeskeitje_nc
Deze Gildetrophy is t/m 07 mei verkrijgbaar.

Openingstijden

MaandagMa t/m
DinsdagDi 08.00 t/m 18.00 uur
WoensdagWo 08.00 t/m 18.00 uur
DonderdagDo 08.00 t/m 18.00 uur
VrijdagVr 08.00 t/m 18.00 uur
ZaterdagZa 08.00 t/m 16.00 uur
ZondagZo t/m
Van dinsdag t/m vrijdag van 12.30 tot 13.30 gesloten.

Wraps met gerookte kip en avocado
Heerlijk gevulde wraps, maar wel lekker snel en eenvoudig! ... de bereiding »
Recept v/d Week
Widget_17_18_wraps_met_gerookte_kip_en_avocado_2
bereidingstijd 15 min